duminică, 8 mai 2011

Filme de evitat, sau ce ascunde Hollywood-ul in coltul rusinii

Si cei mai buni actori o dau in bara. Chiar unii dintre cei mai renumiti regizori au un colt al rusinii in care ascund cele mai catastrofale filme pe care si acum se intreaba de ce le-au mai regizat. Norocosi sunt actorii, producatorii, scenaristii si regizorii no-name care o data ce au dat-o in bara, au iesit complet din peisaj, fara ca lumea sa apuce macar sa-si aminteasca de existenta lor. Unii reusesc sa isi „spele pacatele” cu filme de referinta, dar este o vorba: iertam, dar nu uitam. Si pe buna dreptate nu am uitat cateva dintre cele mai catastrofale filme, la care trebuie sa ai instincte de supravietuitor sa rezisti pana la capat.

The Hottie and the NottieIncepand cu unul dintre marii castigatori ai Zmeurei de Aur din acest an, The Hottie and the Nottie e la fel de dezastruos precum suna titlul, sau cum arata posterul. Paris Hilton a meritat zmeurica pe buna dreptate si ca bonus a primit oficial confirmarea ca e total pe langa actorie, oricat de “hottie” ar fi. Betty cea urata si pitzipoanca de companie in orasul ingerilor, ce poate fi mai jenant de-atat? Credeti-ma ca nu vreau sa stiu.In continuare, tin neaparat sa mentionez un regizor care a tinut cu tot dinadinsul sa ii faca pe jucatorii de jocuri video sa il scuipe in fata.

E vorba de Uwe Boll, care si-a incercat norocul si a ecranizat cateva jocuri foarte populare. Rezultatul? Un fiasco total. O fi dat-o rau un bara cu House of the Dead, sau BloodRayne, insa cu Alone in the Dark a dat lovitura de gratie. Dupa acest film Christian Slater si Tara Reid au devenit cu siguranta mult mai selectivi cand vine vorba alegerea unui film. De-acum incolo avem un motiv intemeiat sa ne fie frica sa stam singuri pe intuneric – acest film.disaster movieCu mana pe inima multumesc regizorilor, scenaristilor si producatorilor pentru insiprata alegere de a numi filmul Disaster Movie. Acesta este de altfel singurul lucru bun cu care acest film isi poate cere scuze persoanelor care si-au irosit timpul si banii pentru a-l vedea. Asta ca sa nu primeasca comentarii ulterioare gen: “de ce nu mi-a zis nimeni ca e dezastru filmul asta”? Scrie mare fi frumos pe afis! Deci, Keep out, pentru ca Disaster movie e o parodie de prost gust care isi bate efectiv joc de filmele pe care le parodiaza.

Si ca sa nu fie singur in Hall Of Fame-ul parodiilor penibile, ii alatur filmele din seria Scary Movie (in afara de prima parte), Superhero Movie si Meet the SpartansMeet The Spartans.Imi plac pisicile, mi-a placut Michelle Pfeiffer in rolul celebrului personaj Catwoman, dar atat. Catwoman din 2004 e pur si simplu jenant, lucru confirmat si de zmeuricile adunate pentru cel mai slab film, cea mai slaba actrita, cel mai slab regizor si cel mai slab scenariu. E un film pe care Halle Berry l-a Catwomanaruncat in propriul ei colt al rusinii, dar asta nu inainte sa mearga personal sa isi accepte Zmeura, facand urmatoarea afirmatie:“In primul rand vreau sa multumesc Warner Brothers pentru ca m-au bagat in acest rahat, acest film ingrozitor…este exact ceea ce aveam nevoie in cariera mea”.

Sa nu credeti ca numai actori de referinta au dat-o in bara. Oricum un film prost trebuie sa fie neaparat celebru pentru a-si primi portia de critica. Pe cand Jennifer Lopez si Ben Affleck erau un Giglicuplu producatorii au crezut ca au dat peste aur, si vor scoate bani frumosi din asta, daca ar face i-ar aduce pe amandoi intr-un film. Si i-au adus. Si au facut filmul Gigli. Si au rescris scenariul. Si l-au scos la vanzare. Siiii…au dat-o in bara rau de tot: filmul a incasat doar 6 milioane de $. Cum au dat-o in bara? Ei bine, celebrul dialog in care J-Lo il „invita” pe AffleckGlitterNici Mariah Carrey nu s-a lasat mai prejos, filmul Glitter anuland instant intelesul cuvantului. Celebra cantareata a facut orice altceva, numai de stralucit nu a stralucit. Debutul ei in lumea filmului a fost atat de dezastruos, incat s-a lasat de actorie si a continuat sa faca ce stie mai bine: sa cante. sa ii faca sex oral: “J-Lo:It’s turkey time./Affleck: What?/ J-Lo: Gobble,gobble” – e doar o farama din fazele penibile ale filmului.

Si John Travolta a mai calcat Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 stramb in cariera lui, insa cu Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 a ajuns chiar la marginea prapastiei cu tot cu Forest Whitaker si Barry Pepper. Una dintre revistele de referinta in domeniul cinematografiei a scris despre acest rol al lui Travolta ca “Nici macar Quentin Tarantino nu ar putea sa readuca la viata cariera lui Travolta dupa acest film”. Nu ma credeti? Convingeti-va singuri.Cum era sa uit de Jessica Alba care, cu toate ca a fost intens mediatizata odata cu venirea pe lume a primului ei copil, a dat-o the love guru in bara rau pe plan profesional. The Eye si The Love Guru au pus-o practic la pamant si numai o capodopera cinematografica ar putea-o scoate din acest impas.

Daca The Eye a fost doar un horror slab, The Love Guru e de departe o catastrofa. Glumele prost plasate si de prost gust au facut din acest film marele castigator din acest an al Zmeurei de aur. Daca ar fi fost dupa mine, i-as fi acordat zmeura de platina incrustata cu diamante.Doar auzirea numelui Antonio Banderas te face de multe ori sa te uiti la un film. Insa cum ulciorul nu merge de Ballistic: Ecks vs. Sever multe ori la apa, nici Antonio Banderas nu joaca numai in filme bune. Dovada? Ballistic: Ecks vs. Sever. Avandu-i in rolurile principale pe Lucy Liu si pe Banderas, filmul e execrabil din toate punctele de vedere.Johnny MnemonicPe Keanu Reeves il iertam, pentru ca pe vremea aceea, saracutul, nu stia in ce se baga.

Poate ca in anii 90 filmul Johnny Mnemonic parea sofisticat, un SF inteligent, insa vizionat acum, e apa de ploaie, asta ca sa il “laud” intr-un mod mai bland. Cu o capacitate de 160 de Giga, creierul lui Keanu Reeves a intrecut pe vremea aceea pana si memoria calculatorului meu.Filme originale cu adolescenti sunt o specie pe cale de CollegeCollege confirma cel mai bine acest lucru, iar cine se incumeta sa se uite la el merita o medalie. Pentru mine posterul si primele minute din film au fost suficiente sa spun pas.Si ca sa ajung la zi cu filmele, cel mai recent film demn de aceasta lista a penibilitatilor e The Midnight Meat Train. disparitie.

Unii The Midnight Meat Trainspun ca e doar pentru cunoscatori, si ca multi nu vor aprecia filmul asa cum trebuie, insa, parerea mea: pierdere totala de vreme. Ditamai matahala de om care pe la 3 noaptea se apuca sa le dea cu ciocanul in cap la calatori nu prezinta nimic interesant. Si daca mai e sa precizez si faza in care matahala isi taie doua bube si le pune intr-un borcan,lucru la care nu vei gasi nicio explicatie de-a lungul filmului, cred ca am adus argumente destul de convingatoare sa il evitati.Nu ma astept ca toata lumea sa fie intru totul deacord cu cele punctate de mine, insa e bine de stiut ce trebuie evitat si ce nu, pentru ca sunt atatea filme bune care promit sa nu va iroseasca timpul si rabdarea, cum o vor face cu siguranta cele mentionate mai sus. In mod normal persoanele la care functioneaza cel mai bine psihologia inversa sunt copiii. . Un copil va fi tentat intodeauna sa faca tot ce ii e interzis, insa un cinefil care se respecta va tine cont de pamblica galbena imaginara cu KEEP OUT! pe care am ales-o sa izolez cateva dintre cele mai proaste filme facute vreodata si va evita sa se uite la ele. Asta sa nu ziceti ca nu v-am avertizat. Cu toate astea, curiozitatea a ucis pisica,insa eu am avut noroc cu instinctul meu de supravietuitoare, care m-a scapat doar cu cateva traume.

Niciun comentariu: